Revetlla de Sant Joan

REVETLLA DE SANT JOAN

 Els nens de 4rt A i  B  hem buscat informació sobre festes populars de Catalunya durant les vacances de Setmana Santa. Quant vam arribar a classe vam escriure a la pissarra un llistat amb totes les festes que havíem trobat. Entre tots vam escollir la festa de Sant Joan perquè era la més propera.

La festa

 La nit del dia 23 al 24 de juny se celebra que comença (solstici) l’estiu, que és el moment de l’any en què el sol es troba en el seu punt més alt. La forma més popular de celebrar aquest esdeveniment és mitjançant les revetlles. Les civilitzacions del Neolític ja celebraven el solstici amb unes cerimònies basades en el foc. Així, doncs, el foc és l’element principal de la festa, i en la nit del 23 al 24 , la més curta de l’any, es diu que allunya els mals esperits. Seguint aquesta creença, a totes les poblacions s’encenen fogueres i es balla al seu voltant. Durant aquesta nit, també es diu que creixen al bosc varietats vegetals que curen tota mena de mals. En realitat se suposa que qualsevol herba que es culli durant la nit de Sant Joan tindrà qualitats curatives. És una nit màgica en què és tradició menjar coca (dolça o salada), acompanyada de vi o cava.

 

Treball d’investigació

Fa MOLTS anys quan els nostres avis eren petits, la gent per la nit es reunia al carrer per celebrar la festa de Sant Joan. Aquella nit era màgica! Les famílies per celebrar la festa, anaven a comprar la típica coca i els petards. Es trobaven al carrer més important d’aquell barri o poble. Portaven els mobles antics que tenien a les seves cases. Amb tots els mobles que portaven feien una gran  foguera, desprès tiraven els petards, es reunien i menjaven la coca típica. Tan els nens com els adults es divertien molt. Per això, tothom celebra la festa de Sant Joan.

Com que la festa de Sant Joan és molt antiga, hem preguntat als nostres avis i àvies com celebraven ells aquesta festa quan eren joves.

Aquí us deixem algunes de les coses que ens han explicat:

–         L’àvia de la Xènia

Abans la família s’ajuntava al carrer i reunien tots els mobles bells i els cremaven. Mentre tot es cremava ells tiraven quatre petardets. En moltes ocasions en aquestes festes es coneixien molts nois i noies i al cap del temps acabaven sent  marit i muller.

–         L’àvia de la Sandra

Anaven a buscar llenya per fer una foguera i per la nit s’encenia i es tiraven petards, bengales, ….. I era típic comprar i menjar la coca de Sant Joan que era de fruita i pinyons, la gent gran la menjava acompanyada de cava i els nens igual però sense cava.

–         L’àvia de la Queralt

Abans anaven demanant fustes per fer el foc de Sant Joan. Més tard  sortien a jugar i menjaven coca, bevien gasosa… Tiraven mistos garibaldis, bombetes i bengales.

–         L’ àvia de la Judit

Es feien fogueres molt grans. La meva àvia i les seves amigues saltaven les fogueres quan baixava una mica el foc. Després quedaven a casa d’una amiga i anaven a dormir totes juntes. Quan eren les 7:00 del matí anaven a fer xocolata al camp amb totes les amigues i amics.

–         L’àvia de l’Andreu

La meva iaia Josefina diu que antigament, a la revetlla de Sant Joan, en tots els carrers es feien fogueres molt grans fetes de llenya, mobles vells,… i a dalt de cada foguera posaven un ninot molt gran (de la nostra mida més o menys) perquè es cremés. En cada carrer, els veïns quedaven per sopar junts (la coca de al final) i desprès feien ball. Adornaven el carrer amb banderetes i tiraven petards.

–         La mare de la Cristina

Tota la gent aprofitava per baixar tots els mobles i fustes vells al carrer. A les cantonades dels carrers es feien piles de mobles i fustes. Tots els veïns baixaven a encendre la foguera i a veure com es cremaven totes les fustes i mobles. Els veïns es quedaven a veure com s’apagava la foguera sola o a vegades havien de venir els bombers. Era unes de les festes mes esperades i divertides pels nens i nenes.

–         La mare de la Judit

La meva mare recorda que quan era petita durant tot l’any guardaven en magatzems del barri mobles vells, prestatgeries, taules…A la nit de Sant Joan tots els veïns baixaven cadires, taules. Cada veí preparava alguna cosa de menjar a casa i també el baixava al carrer. Els veïns agafaven els mobles i els apilaven en una plaça o cruïlla i quan era de nit els cremaven. Mentre els nens jugaven, corrien i tiraven petards. Per les postres menjaven coca i els adults bevien cava .

–         L’ Àvia del Pau I de l’Anna

La nostra àvia Juliana que vivia a Esparreguera deia que abans es feia un dinar especial, cadascú a casa seva. En aquell dinar hi havia de tot: pollastre, carn, conill i per postres arròs amb llet, flam o coca.No sortien al carrer, no tiraven petards, no feien fogueres no feien el que ara fem nosaltres per Sant Joan, només feien un dinar especial amb tota la família.

–         El pare d’en Gerard

Es preparava una festa molt maca i molt divertida. Els nens i els joves esperàvem que es fes de nit i mentrestant anàvem a buscar mobles vells i fustes velles per fer una foguera. Totes aquestes coses les guardaven en una pila. Mentrestant la gent gran guarnia els carrers i els terrats perquè moltes de les revetlles es feien als terrats. Després de sopar i ja de nit amb els mobles vells que havien guardat es feia una foguera i tiraven petards.

 

 

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en 5 Festes populars, Anna Ravell. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.