Informació del projecte

El Projecte Comarques pretén que els alumnes coneguin més profundament diferents aspectes de la seva comarca: llegendes, gastronomia, entorn social i natural i festes populars i que arribin a descobrir aquests mateixos aspectes d’altres comarques de Catalunya.

Durant tot el projecte, els alumnes estaran acompanyats per en Rovelló, personatge que dinamitzarà el projecte i presentarà totes les activitats als alumnes. Cada vegada que un grup-classe acabi una activitat, en Rovelló els enviarà per correu electrònic una peça del trencaclosques de Catalunya. El mapa s’anirà completant a mesura que s’avanci en el projecte.
Nivell educatiu
Aquest projecte està adreçat bàsicament a alumnes de 4t de primària; tot i que, algunes escoles que treballen el tema de les comarques de Catalunya a 3r o a 5è de primària també hi participen.
Activitats
Les activitats que formen el projecte tenen tres etapes: una primera part on cada escola fa una aportació relacionada amb l’activitat proposada, una segona part cooperativa que cal dur a terme fent un seguiment de les aportacions dels altres participants i unes activitats de seguiment a l’aula que permeten elaborar un dossier de l’alumne o murals col•laboratius a l’escola.
Les activitats són cinc:
  • Ens presentem: cada grup participant elabora un text acompanyat d’una foto per presentar-se a la resta de participants i explica com és la seva escola i la seva població i/o comarca.
  • Itineraris: a la primera part d’aquesta activitat, cada escola prepara un itinerari centrat en l’entorn natural o social del seu municipi o comarca. A la segona part, es troba amb una altra escola per compartir l’itinerari que han preparat. Quan han fet la trobada pengen algunes de les fotos que hauran fet durant la jornada.
  • Llegendes: els alumnes participants han d’explicar una de les llegendes més conegudes de la seva població o comarca, i l’acompanyen amb un dibuix del personatge més representatiu d’aquesta llegenda.
  • Gastronomia: en aquesta activitat, cal elaborar un menú ben complet: un primer plat, un segon i unes postres. A la segona part de l’activitat, cada escola triarà un dels plats de les altres escoles participants per crear “el menú d’en Rovelló”.
  • Festes populars: s’acaba d’una manera ben festiva, explicant una de les festes de la població o comarca i dibuixant un dels elements més característics. A la segona part, cal fer una “cartell global” on apareguin totes les festes de les diferents comarques representades al projecte.

Deixa un comentari