Gastronomia

El col.legi Mare de Déu de Lourdes  de Mataró us envia el menú dels productes de la nostra comarca El Maresme. Esperem que us agradin. Bon profit !

les nostres receptes

Publicat dins de 4. Gastronomia, Mare de Déu de Lourdes | Desactiva els comentaris

Un tast de cuina Potablava.

Els nens i nenes de El Prat hem triat tres de les receptes més bones que podeu gaudir fetes amb els productes més bons de casa nostra: les carxofes, el pollastre i els melons. Esperem que us agradin!!  I aprofitem per desitjar-vos :   Bon Carnestoltes a tots!!!

Les nostres receptes

 

Publicat dins de 4. Gastronomia, General, Mare de Déu del Carme | Desactiva els comentaris

RECEPTA – LLEIDA FEDAC

A continuació us pengem una de les nostres receptes!! I està boníssima!!

graella4a_Les_nostres_receptes FEDAC LLEIDA

Publicat dins de 4. Gastronomia, FEDAC Anunciata, General | Desactiva els comentaris

LA NOSTRA RECEPTA

Us deixem amb la recepta que els i les alumnes de l’escola FEDAC Sant Andreu hem treballat. Segur que alguna vegada haureu provat els plats dels que hem parlat!

Recepta Barcelonès

Publicat dins de 4. Gastronomia, FEDAC Sant Andreu | Desactiva els comentaris

Gastronomia Escolàpies Igualada

Aquí us adjuntem tres de les receptes més típiques de la nostra comarca. És una comarca que té la gran sort de tenir una cuina bastant complerta ja que té influències d’altres comarques i terres del voltant. Això es tradueix en aquests plats que compartim amb vosaltres, i que esperem que podeu gaudir moltíssim!!!

Les_nostres_receptes

cigronets

Publicat dins de 4. Gastronomia, Escolàpies Igualada | Desactiva els comentaris

Receptes d’Osona

Esperem que us agradin les nostres receptes.

graella4a_Les_nostres_receptesOsona

Salutacions des de Manlleu.

Publicat dins de 4. Gastronomia, El Carme-Vedruna | Desactiva els comentaris

Escolàpies Igualada -El timbaler del Bruc -

Vet aquí una vegada pels volts de 1808 a Catalunya s’estava lliurant una guerra, la Guerra del Francès, i el temut exèrcit napoleònic avançava imparable. A punt d’atacar El Bruc, un poblet de l’Anoia a prop de les muntanyes de Montserrat, els seus habitants estaven desesperats.

El poble es va armar com va poder amb llances, pedres i pals, i un noiet del poble que anava sempre amb el seu timbal va preguntar que què podia fer ell. Els homes del poble li van contestar que no fes res i es quedés a casa.Els homes que es coneixien tots els racons i amagatalls, van poder amb un primer atac dels francesos, que es disposaven però a tornar amb més força i més nombre de soldats. El noi va tornar a preguntar què podia fer, i va rebre la mateixa resposta que la vegada anterior.

Empipat se’n va anar cap a casa i va començar a tocar el timbal a veure si es calmava, però ben al contrari encara s’anava enrabiant més. Tan va ser així que va agafar el seu timbal i enfila que t’enfilaràs va fer camí cap a les muntanyes de Montserrat. Al arribar-hi veu des de les muntanyes com s’acosten els francesos i el noi s’exclama: “Ai mareta!”, i sent que les muntanyes retornen el seu so. Aleshores repica el seu timbal i les muntanyes de nou amb el seu eco fan resonar el so del seu apreciat timbal.

Aleshores el noi ho va veure clar, el que havia de fer era tocar cada vegada més i més fort per fer creure als francesos que de la muntanya de Montserrat se sentien milers de timbals. El seu pla va funcionar, els francesos en sentir tan soroll es van espantar creient que s’enfrontarien a milers d’homes i van fugir cames ajudeu-me. Tot el poble es va adonar de la gesta del noiet del timbal i amb els anys se’n va fer una estàtua per recordar a aquest petit heroi.”

llegenda2llegenda_4b

Publicat dins de 3. Llegendes, Escolàpies Igualada, General | Desactiva els comentaris

Llegenda de les diablesses i Llegenda de Sant Simó

LLegenda de les Diablesses

LLegenda de Sant Simó

 

 

 

Publicat dins de 3. Llegendes, Mare de Déu de Lourdes | Desactiva els comentaris

LA LLEGENDA DE SANTA EULÀLIA

A Barcelona tenim una llegenda que ens parla d’una de les nostres patrones, Santa Eulàlia. La podeu trobar més detallada però a les classes ens hem centrat en aquest text:

La llegenda de Santa Eulàlia, patrona de Barcelona

Segons la tradició cristiana, Eulàlia va ser una noia de Barcelona de finals del segle III. Educada en el cristianisme, encara nena, amb tretze anys i durant la persecució contra els cristians, no va voler renunciar a la seva fe i va ser condemnada a patir diferents turments, fins que la van condemnar a morir a la creu en forma d’aspa.

D’acord amb la tradició, l’Eulàlia va patir tretze turments, tants com anys tenia. Un dels turments, va ser posar-la en una bóta plena de vidres que van fer rodolar carrer avall. A Barcelona hi ha un carrer que fa referència a aquest turment, la baixada de Santa Eulàlia.

Eulàlia, mentre era a casa seva, sempre tenia cura de les oques que s’hi criaven. Per aquest motiu, al claustre de la Catedral de Barcelona hi ha de forma permanent tretze oques, tantes com els anys que tenia en morir i de color blanc, com a símbol de la seva puresa.

13 oques

La llegenda explica que un dia, mentre l’Eulàlia passejava, un àngel li va dir que seria santa i patrona de Barcelona. En record del prodigi, els xiprers es van convertir en palmeres, un arbre desconegut aleshores a la ciutat. Per això, la finca de Sarrià on ella vivia, tenia palmeres i era coneguda com el Desert de Sarrià.

Eulàlia a la creu

* Avui en dia, encara a Barcelona fem una festa per recordar l’Eulàlia i fem present que va ser una nena, barcelonina i molt valenta. Aquest curs les festes de La Laia (així és com es coneixen) seran del 7 al 12 de febrer.

Publicat dins de 3. Llegendes, FEDAC Sant Andreu | Desactiva els comentaris

LLEIDA FEDAC ” ELS FANALETS DE SANT JAUME”

A Lleida tenim una llegenda que us agradarà molt.

Conten, que quan Sant Jaume, venint de Galicia passava per Lleida, vora el riu, es va clavar una punxa al peu que l’impedia continuar. Es va fer de nit i no hi veia per poder-se-la treure. Llavors, van baixar uns angelets amb fanalets per fer-li llum.

Cada any, es celebra la festa dels Fanalets de Sant Jaume i molta gent, associacions, col•legis, etc, participen en un concurs de fanalets, amb paper, material reciclat… La vigília de Sant Jaume, els vailets de Lleida, fem una processó amb fanalets que ens porta fins una capella que hi ha al Carrer Major, i hi ha una imatge de Sant Jaume i un àngel il•luminant-li el peu.

Hi ha una cançó que tots canten:

“Sant Jaume ve de Galícia
Sant Jaume ve d’Aragó
i a Lleida va deixar estendre
la fe de Nostre Senyor”

“Sant Jaume ve de Galícia
s’atura al Peu del Romeu
àngels baixen llum per treure ’s
una punxa que té al peu.”fanalet st. jaumest. jaume fanalet

Publicat dins de 3. Llegendes, FEDAC Anunciata, General | Desactiva els comentaris